Fan van Oranje
Nieuws

Realisme bij het Nederlands elftal na verlies

Het Nederlands elftal verloor maandagavond van een veel beter Duitsland en Stefan de Vrij, aanvoerder bij afwezigheid van Virgil van Dijk, kon alleen maar erkennen dat de Duitsers een maatje te groot waren en dat zijn ploeg onmachtig was om daar iets tegen te doen.  
Stefan de Vrij

Het Nederlands elftal had een zware avond in de Allianz Arena in München. Met name voor rust had het amper iets te vertellen tegen Duitsland. “De eerste helft was heel matig, er ging veel mis”, sprak De Vrij tegenover NOS. “We waren erg slordig in balbezit, gaven ballen zomaar weg waardoor zij gevaarlijk konden worden.”

Ondanks de overmacht van Duitsland, stond het bij rust 0-0. In de tweede helft had Nederland meer controle, maar na een hoekschop brak Jamie Leweling alsnog de ban. Miste Oranje Virgil van Dijk in München? “Ja, natuurlijk”, zei De Vrij. “Hij is onze aanvoerder. Een geweldige verdediger. Het is logisch dat hij wordt gemist.”

Bondscoach Ronald Koeman wilde zich niet achter de afwezigheid van Van Dijk verschuilen. “We misten meer spelers. Dat gold ook voor Duitsland.” Waar het dan wel aan lag? “We liepen te ver terug, dan roep je het over jezelf af. We speelden ook niet goed als we de bal hadden.”

Koeman moest erkennen dat Duitsland op alle fronten de betere partij was. “Ze waren beter, sneller, fysieker. Op vrijwel alle facetten deden ze het beter dan wij.” Na rust zag de bondscoach dat Oranje meer grip kreeg op de oosterburen. “Positioneel stond ons middenveld toen iets anders. Dan zie je ook dat Duitsland moeite heeft om zich aan te passen aan ons.” 

Ook Denzel Dumfries sprak over een kansloze avond. “Het was ondermaats. We zouden man op man spelen, maar voerden ons plan niet goed uit. Daar hebben we in de rust kritisch naar gekeken. In de tweede helft gingen we anders spelen, maar waren we bij vlagen te slordig om echt gevaarlijk te worden.” 

Waar het Nederlands elftal de vorige interlandperiode met een positief gevoel afsloot, is dat gevoel na het gelijkspel tegen Hongarije en het verlies tegen Duitsland gedraaid. “We moeten deze wedstrijden goed gaan analyseren en bespreken”, sprak De Vrij. Dumfries: “Vandaag kwamen we tekort. Dat is een harde conclusie. Maar in november liggen er nieuwe kansen, dan moeten we er weer volle bak voor gaan.