Fan van Oranje
Nieuws

Reizen met de trein is Koeman goed bevallen.

Op de persconferentie van maandagavond hebben Bondscoach Ronald Koeman en Stefan de Vrij vooruitgekeken naar de derde EK-wedstrijd tegen Oostenrijk. De volgende conclusies zijn van belang voor de ontknoping van Groep D.

Koeman deelt Memphis-twijfels totaal niet;
Memphis Depay kreeg na zijn optreden tegen Frankrijk (0-0) een stortvloed aan kritiek over zich heen. Koeman is van mening dat het beter moet, maar heeft er geen moment over nagedacht om hem te passeren. Het is voor mij niet van belang. Ja, hij speelt, inderdaad. Het lijkt erop dat het heel lang geleden is dat hij fysiek goed was. Er is dus geen enkele reden om niet met hem te beginnen. Dinsdag zal de spits, die bijna de topscorer aller tijden van Oranje is, dus gewoon in de basis staan.

Zirkzee kwakkelt, de knoop wordt dinsdag doorgesneden.
Joshua Zirkzee heeft vanwege ziekte een aantal trainingen van Oranje gemist. Om die reden is de spits dan ook afzonderlijk naar Berlijn afgereisd. In plaats van met de 25 andere spelers in de trein te stappen, nam hij de bus. Of hij tegen Oostenrijk deel uitmaakt van de selectie, is nog niet duidelijk. "Gisteren had hij lichte koorts, niet getraind, vanochtend ook niet, maar de koorts is minder. We zullen morgenochtend bepalen of hij op de bank kan plaatsnemen.

Koeman heeft het Oostenrijk-huiswerk naar behoren uitgevoerd. Koeman is onder de indruk van de vooruitgang die Oostenrijk, dat gecoacht wordt door gegenpressing-uitvinder Ralf Rangnick, tot dusver heeft geboekt. De bondscoach heeft de afgelopen dagen zijn huiswerk dan ook grondig gedaan. Een aantal aandachtspunten zijn anders, omdat je een tegenstander hebt die je vol druk zet en snel de één tegen één opzoekt. Wij hebben onze kennis en vaardigheden gebruikt om oplossingen te bedenken. Dan moet je ervoor zorgen dat je niet te kort speelt en balverlies lijdt, want dan slachten ze je."

Oranje-spelers durven elkaar inmiddels de waarheid te vertellen;
Het Nederlands elftal staat bekend als een zeer homogene groep, waarin in het verleden kritische noten nog weleens bewust niet werden uitgesproken. De sfeer is nog steeds top, maar de waarheid wordt zo nu en dan écht wel verteld, aldus De Vrij. "We brengen heel veel tijd met elkaar door. Als er onderling een goede band is, is het makkelijk om elkaar dingen te zeggen. We hebben ook met de groep alleen gezeten en toen zijn er dingen uitgesproken. Wat daar gezegd wordt, blijft tussen ons, dat is duidelijk."

De treinreis kan Koeman bekoren;
Oranje reisde in het kader van milieubewustzijn per trein van Wolfsburg naar Berlijn. Koeman is daar erg over te spreken. "Ja, wat mij betreft kunnen we dit vaker doen. In de trein kun je zo nu en dan je benen strekken, het is toch comfortabeler en sneller dan een bus. Het is in veel landen gebruikelijk, in Engeland reizen veel clubs per trein en volgens mij in Italië ook."