Fan van Oranje
Nieuws

Ronald Koeman prijst Jeremie Frimpong en hij was zelf ook blij

Bondscoach Ronald Koeman was na afloop van Nederland - Canada erg te spreken over zijn elftal. Hij was wel heel lyrisch over het spel van Jeremie Frimpong. Met een assist en een goal solliciteerde hij nadrukkelijk naar een basisplaats tijdens het EK. "Ik denk dat we heel agressief gespeeld hebben", antwoordt Koeman bij de NOS als hem gevraagd wordt wat het meest is blijven hangen na de 4-0 zege op Canada. "We hebben bij fases heel goed druk gezet. In het begin was het moeizaam, toen hebben ze ons een beetje wakker gemaakt. Maar ik vond, zeker na een kwartier/twintig minuten, dat we heel goed gespeeld hebben. Dat hebben we doorgetrokken in een zeer goede tweede helft. Niks weggegeven, agressief blijven spelen, druk blijven zetten én vier goals maken."

Frimpong
De meest opvallende speler aan Oranje-zijde, was Frimpong. De ster van Bayer Leverkusen was continu dreigend. "Ja, hij viel zeker op", concludeert Koeman. "Hij heeft natuurlijk redelijk diep aan de rechterkant gespeeld. Als je dan zo belangrijk en goed bent, en die linksback is ook aardig qua niveau...", doelt de bondscoach op Alphonso Davies (Bayern München, red.). "Hij heeft gespeeld zoals hij speelt bij zijn club. Ik ben blij voor hem. Hij maakt een goal en geeft een geweldige voorzet bij de goal van Memphis. Ik kan niet meer eisen of vragen van Jeremie." 

Wijnaldum
Waar Frimpong uitblonk, had Georginio Wijnaldum het lastig. De bondscoach vindt niet dat dat volledig zijn schuld is. "Dat vond ik niet altijd aan Gini liggen. Ik vond dat Gravenberch en Jerdy (Schouten, red.) een beetje teveel op dezelfde hoogte speelden. Als één, en dan met name Ryan, wat hoger ging spelen, dan had je daar een drie tegen twee op het middenveld. Dat ging in de tweede helft veel beter."

Komende maandag speelt Oranje de generale repetitie voor het EK. IJsland is dan de tegenstander. Of Koeman zijn definitieve basiself voor in Duitsland al voor ogen heeft? "Grotendeels zit het elftal in mijn hoofd, maar er zijn één, twee á drie posities waar ik nog even de tijd voor kan nemen", aldus de bondscoach, die tussen de regels door nog verklapte dat het de bedoeling is dat Memphis tegen IJsland negentig minuten speelt.

Jeremie Frimpong is blij met zijn hoofdrol tijdens de oefenzege van het Nederlands elftal op Canada. De 23-jarige buitenspeler gaf zijn visitekaartje af met een assist en een doelpunt tijdens de 4-0 zege in De Kuip.

Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk waren na afloop lyrisch en kozen hem als Man van de Wedstrijd. "Ik ben natuurlijk blij met de zege en ik ben blij dat ik het team heb kunnen helpen", reageert Frimpong bij de NOS. "Dat is wat ik doe, ik probeer het team zo veel mogelijk te helpen. Het was een geweldige wedstrijd. Ik ben blij met mijn eerste assist en doelpunt voor het Nederlands elftal. Het is een eer om voor het nationale team te mogen spelen."

"Ik speelde vandaag eigenlijk als wingback, dat is mijn positie. Maar waar de coach beslist dat ik speel, daar speel ik", gaat Frimpong verder over zijn rol als rechtsbuiten. Was hij verrast door zijn basisplaats? "Als voetballer moet je altijd klaar zijn. Soms start je wel, soms niet."
"Ik probeer mijn kwaliteiten zo goed mogelijk te gebruiken voor het team. Ik weet dat ik een snelle speler ben en dat ik kansen kan creëren. Het was een goede goal. Maar dit is pas het begin. Dit is de voorbereiding op het EK. Ik kan niet wachten om daaraan te beginnen", aldus Frimpong, die zichzelf ook wel samen ziet spelen met Denzel Dumfries. "Ja, natuurlijk."