In aanloop naar het EK speelde Oranje vanavond in de Rotterdamse Kuip een oefenduel tegen Canada. Een mooie graadmeter voor de bondscoach en zo kan hij bepaalde dingen uit proberen zowel in defensief als offensief gebied. Van te voren hebben beide coaches afgesproken dat er zes wissels

Vanavond doet Nederland het met de volgende verrassende namen:
Bart Verbruggen, Lutsharel Geertruida, Matthijs de Ligt (Stefan de Vrij), Mickey van der Ven, Daley Blind (Virgil van Dijk), Jerdy Schouten, Georginio Wijnaldum, Ryan Gravenberch (Joey veerman), Jeremie Frimpong (Donyell Malen), Brian Brobbey (Wout Weghorst), Memphis Depay (Steven Bergwijn).

Canada: Dayne St. Clair, Alistar Johnston (Dominick Zator), Moise Bombito, Derek Cornelius, Alphonso Davies, Tajon Buchanan (Charles Andreas Brym), Ismael Koné (Samuel Piette), Stephem Eustaquio (Mathieu Choimière), Liam Millar, Jonathan David, Cyle Larin (Junior Hoilett)

De eerste minuten zetten de Canadezen heel hoog druk op de opbouw van Nederland en soms met zes man tegelijk zetten ze de Nederlandse opbouw vast en daar had de ploeg moeite mee. Pas rond de twaalfde minuut de eerste dreiging van Nederlandse kant en via een kluts krijgt Georginio Wijnaldum de bal in de zestien meter voor de voeten maar hij wacht te lang met schieten waardoor een Canadees been redding kan brengen.

Verder viel er in de eerste half uur qua kansen niet veel te genieten voor de ruim 37.000 bezoekers. Het Nederlands elftal probeert het wel en is af en toe dreigend maar echt grote kansen kan men niet creëren. In de 32ste minuut dan eindelijk een kans als Jeremie Frimpong een afgeslagen bal onderschept en naar de achterlijn gaat en de bal voorgeeft en dan is het Memphis Depay die de bal net niet binnen kan werken. Eindelijk een beetje opwinding in het stadion.

Een minuut of vijf later de eerste echt goede aanval als Memphis Depay een prima pass geeft op Mickey van der Ven en die geeft de bal prima voor en die valt voor de voeten van Geirginio Wijnaldum maar die schiet veel te slap in zodat Derek Cornelius redding kan brengen. Even later is Brian Brobbey dichtbij maar hij kopt een prima voorzet, vrije trap, terug kopt maar had beter op doel kunnen koppen. Daarna is het Jeremie Frompong die vanuit een moeilijke hoek doelman Dayne St. Clair onder vuur neemt maar de hoek is te moeilijk om tot scoren te komen. In de laatste minuut de beste aanval van de Canadezen maar op het laatst is het Cyle Larin die de bal net naast prikt na een voorzet van Ismael Koné en direct daarna een pass van Memphis Depay op Brian Brobbey en de gaat vanaf de middenlijn alleen op Dayne St. Clair, met Jeremie Frimpong naast zich, maar net op het laatst schiet hij tegen de Canadese doelman op. Zo gaan beide ploegen met 0-0 rusten.

Het eerste schot op doel in de tweede helft is van de thuisploeg als Ryan Gravenberch net binnen de zestien schiet maar niet hard genoeg zodat de Canadese goalie de bal kan stoppen. In de 50ste minuut komt Oranje dan op voorsprong als Jeremie Frimpong alle ruimte krijgt een voorzet te geven en geeft de bal achter de defensie en op de vijf meter lijn kan Memphis Depay de bal binnen tikken, 1-0. Een minuut of zes later is het de uitblinker aan Nederlandse kant Jeremie Frimpong die een pass van Georginio Wijnaldum goed inschat en zijn tegenstander, van Bayern München, Alphonso Davies de hielen laat zien en de bal wil voorgeven maar die wordt geblokt maar krijgt de bal dan terug voor de voeten en schiet dan met links de bal keurig in de verre hoek, 2-0.

In de 62ste minuut voert Ronald Koeman drie wissels door en één van die wissels laat zich direct zien als een schot van Jeredy Schouten niet gepakt kan worden door de goalie en Wout Weghorst staat paraat om de 3-0 binnen te tikken.

Dezelfde Wout Weghorst moet in de 82ste minuut de vierde goal maken maar hij schiet de bal via de keeper naast maar uit de daarop volgende corner is het Virgil van Dijk die slecht uitverdedigen van de Canadezen afstraft en de 4-0 binnenkopt. Zo loopt de score toch nog hoog op en dat zag er niet naar uit in de eerste 20,25 minuten want toen maakten de Canadezen het de Nederlanders best moeilijk. Toch komt kwaliteit dan boven drijven en Nederland bezit gewoon meer kwaliteit en dat gaf de doorslag. Maandag wacht in dezelfde stadion IJsland.