Fan van Oranje
Nieuws

Ruime winst Nederland op Bosnië en Herzegovia

Het Nederlands elftal speelt in het kader van de Nations League de thuiswedstrijd tegen Bosnië en Herzegovia. De wedstrijd werd gespeeld in het Phillips stadion in Eindhoven. Het is de eerste wedstrijd in Groep 3 van Divisie A in de Nations League waarin verder Duitsland en Hongarije zitten.

Vanaf seconde één is het kat en muisspel, zoals verwacht, en dicteert Nederland de wedstrijd. De gasten van de Balkan trekken massaal terug als Nederland een aanval opzet en spelen heel compact met de linies kort op elkaar. Daar moet Nederland gaten in zien te vinden en dat valt niet mee.

In de 13e minuut vindt het een gaatje als Xavi Simons vanaf rechts komt en naar binnen trekt, uithaalt maar het schot word geblokt maar daar staat Joshua Zirkzee die de bal achterwaarts via de binnenkant van de paal langs de doelman binnen kopt, 1-0. Even daarna komen de gasten er eens uit en krijgt Jusuf Gazibegović een kans te schieten maar het schot is niet verontrustend voor Bart Vergruggen.

In de 20ste minuut een prachtige pass van Cody Gakpo richting de tweede paal waar Denzel Dumfies komt en die de bal net voor de achterlijn terug trekt voor de goal maar bereikt net geen medespelers en kan Nihad Mujakić de bal wegwerken.

Dan staat het maar zo gelijk als de Bosniërs er weer eens uitkomen. In de 28ste minuut na dramatisch verdedigen aan Nederlandse kant is vanaf het middenveld Denis Huseinbašić die de bal diep kan spelen op spits Ermedin Demirović en die tikt de bal tussen Matthijs de Ligt en Virgil van Dijk in over Bart Verbruggen, 1-1.

Een paar minuten later een snelle aanval aan Nederlandse zijde maar Cody Gakpo schiet te zacht in de korte hoek. Even later is het Joshua Zirkzee die net in het zijnet schiet nadat hij een rebound van zichzelf voor de voeten krijgt.

In de 42ste minuut de mooiste aanval tot dan van de wedstrijd als Nathan Aké de bal van achteruit speelt op Tijjani Reijnders en die gaat een één tweetje aan met Joshua Zirkzee en dan schiet Tijjani Reijnders de bal hard op de lat. Dat had beter lot verdiend.

In de 45ste minuut dan toch weer de voorsprong voor Nederland als Joshua Zirkzee de bal speelt op Tijjani Reijnders en die versnelt de zestien meter in en laat alle verdedigers achter zich en schiet de 2-1 binnen. Daar blijft het dan bij en komt er een einde aan de eentonige eerste helft waarin Nederland 77% balbezit had.

Binnen drie minuten in de tweede helft een prima aanval van Nederland als Cody Gakpo een prima pass geeft op Tijjani Reinders en die kan schieten maar wacht te lang met schieten en zo kan een verdediger ingrijpen. Uit die hoekschop kopt Virgil van Dijk de bal net over. In de 56ste minuut de derde goal als Ryan Gravenberch een schitterende pass geeft op Tijjani Reijnders en die legt de bal breed op Cody Gakpo en die loopt de 3-1 binnen.

Direct daarna een levensgrote kans voor Xavi Simons maar hij heeft teveel tijd nodig om de bal binnen te prikken. In de 65ste minuut weer een mooie aanval door het centrum via Joshua Zirkzee en Tijjani Reijnders alleen het schot van laatstgenoemde is te slap. In de 74ste minuut komt Bosnië er weer eens uit en dan geeft Esmir Bajraktarević een pass voor de goal en is Matthijs de Ligt gigantisch aan het knoeien en is daardoor Edin Džeko helemaal kwijt en die kan dan de 3-2 binnenprikken.

Een paar minuten later krijgen de Bosniërs weer een goede kans maar een voorzet vanaf links kan net niet door Edin Džeko binnen getikt worden.
Wat een geknoei in verdedigend opzicht van beide Bosnische doelpunten terwijl de wedstrijd na de derde Nederlandse goal beslist leek. Na de wissels van Ronald Koeman was de organisatie bij het Nederlands elftal even helemaal zoek maar na een minuut of tien kreeg men de controle terug..

In de 88ste minuut is het weer Wout Weghorst tijd als Quinten Timber uithaalt van net buiten de zestien en doelman Nikolaj Vasilj de bal niet klem kan pakken en een rebound toestaat en die is aan Wout Weghotst wel besteed en die tikt de 4-2 binnen. Vijf minuten extra tijd komen er dan bij en daarin is het Xavi Simons die ook nog de 5-2 binnen knalt op aangeven van Donyell Malen. Het schot van Simons word nog van richting veranderd maar dat mag de pret niet drukken. Hier blijft het dan bij en wint Nederland de eerste wedstrijd in de nieuwe Nations League. Opvallend moment nog was dat beide broers Timber samen in het veld stonden.

De andere wedstrijd in de poule werd door Duitsland royaal met 5-0 gewonnen van Hongarije en maandag ontmoeten Nederland en Duitsland elkaar in de Johan Crijff Arena.

Nederland: Bart Verbruggen, Denzel Dumfries (Lutsharel Geertruida), Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk, Nathan Aké (Jurriën Timber), Jerdy Schouten (Quinten Timber), Tijjani Reijnders, Ryan Gravenberch, Xavi Simons, Joshua Zirkzee, Cody Gakpo (Donyell Malen)

Bosnië en Herzegovina: Nikolaj Vasilj, Jusuf Gazibegović, Adrian Leon Barišić, Nikola Katić, Nihad Mujakić (Dženis Burnić), Amar Dedić, Armin Gigović (Dario Sarić), Benjamin Tahirović (Rade Krunić), Denis Huseinbašić (Esmir Bajraktarević), Edin Džeko, Ermedin Demirović (Haris Tabaković)

Scheidsrechter: Donatas Rumsas (Litouwen)

Gele kaart(en) Bosnië en Herzegovina: Ermedin Demirović, Jusuf Gazibegović