Fan van Oranje
Nieuws

Sterke comeback vrouwen o17

Oranje onder 17 (v) heeft in het derde en laatste duel van de eerste kwalificatieronde in extremis een punt gepakt. Tegen groepswinnaar Engeland kwam de ploeg van coach Sherida van Bruggen knap terug van 0-2 achterstand bij rust. Rochelity Dap was op St. George's Park in Burton upon Trent twee keer trefzeker voor Oranje. De laatste goal viel in de blessuretijd. Nederland heeft zich als nummer drie van de groep geplaatst voor de eliteronde waar een ticket voor het EK 2025 in Faeröer kan worden verdiend. De loting voor de eliteronde is op zes december.

Oranje-vrouwen-o17

Coach Sherida van Bruggen was na afloop blij met de veerkracht die Onder 17 had getoond in het 2-2 gelijkspel tegen de Engelse leeftijdsgenoten op het sportcomplex van de Engelse voetbalbond. Maar overall overheerste de teleurstelling over het verloop van de eerste kwalificatieronde . "We kwam hier voor de groepswinst, maar we hebben teveel doelpunten tegen gekregen door onnodige fouten." Nederland eindigde nu als derde achter Engeland en Tsjechië, plaatste zich wel voor de eliterond, maar zal bij de loting voor de op zes december een nummer één en nummer twee uit de eerste kwalificatieronde treffen.

De situatie vooraf was duidelijk. Onder 17 moest met twee doelpunten verschil winnen van Engeland voor de groepswinst. Bij een zege met een goal verschil zou Oranje als tweede eindigen. Elk ander resultaat zou leiden tot een derde plaats achter Engeland en Tsjechië, waar Nederland in de openingswedstrijd onnodig met 3-2 van had verloren.

Van Bruggen handhaafde Otylia el Belati - goed voor een hattrick in de zevenklapper tegen Faeröer - in de spits. Ranneke Derks keerde terug op de linkerflank. Na een periode van aftasten kwam Engeland na een kwartier spelen uit het niets op voorsprong vanuit een omschakelmoment. Nederland had voldoende speelsters achter de bal, maar toch kreeg Jessica Anderson de kans om te schieten. De topscorer van Engeland in deze kwalificatieronde liet Megan Brugge kansloos.

Oranje probeerde daarna grip op de wedstrijd te krijgen. "Maar we hadden moeite met het initiatief aan de bal. We kozen te vaak voor de veilige opties en het lukte ons niet goed om de overtalsituaties uit te spelen." Een tegenvaller voor Onder 17 was dat Noah Bloem in de twintigste minuut moest uitvallen. De linkerverdediger werd vervangen door Maud Koster, die onbedoeld een hoofdrol speelde bij de tweede goal van Engeland, vlak voor rust. Koster probeerde de kans die ontstond door een verkeerde terugspeelbal onschadelijk te maken maar via haar voet verdween de bal juist in het net; 0-2. Van Bruggen: "Net als tegen Tsjechië geven we twee onnodige goals weg. Dat is heel erg zuur."

De coach drukte haar speelsters in de pauze op het hart dat ze nu niks meer te verliezen hebben. "Ze moesten meer initiatief nemen en meer risico in hun spel leggen." Van Bruggen voerde in de aanval twee wissels door. Rochelity Dap kwam voor El Belati. Liv Pennock verving Aymee Altena op de rechterflank.

Onder 17 knokte zich terug in de wedstrijd en werd daarvoor beloond met de aansluitingstreffer. Een doelpunt uit het boekje na een aanval die begon bij keepster Brugge. Samen met centrale verdediger Aline Weerelts lokte zij de Engelse aanvallers, waardoor Rosalie Renfurm vrij kwam. De middenvelder vond Ranneke Derks, maakte een overlap, waarna haar voorzet door Dap bij de eerste paal werd binnen getikt.

De goal bracht weer hoop bij Oranje dat via Jayda Vinckers - schot van de lijn gehaald - en Maud Koster - kopbal gepakt door de keeper - goede kansen kreeg op de gelijkmaker. Die viel uiteindelijk toch in de eerste minuut van de blessuretijd nadat Oranje opportunistischer was gaan spelen. Het was mooi voor Koster dat haar assist bij de tweede paal kon worden binnen gekopt door opnieuw Dap.

In de dying seconds leek Onder 17 toch nog de overwinning uit het vuur te slepen. Het schot van Ranneke Derks was niet hard genoeg om de Engelse keepster te verrassen. Van Bruggen: "Als we het iets beter hadden uitgespeeld, had daar meer ingezeten." Omdat Tsjechië zoals verwacht won van Faeröer (9-0) eindige Nederland als derde in de groep. Een plek die genoeg was voor plaatsing voor de eliteronde, maar niet paste bij de ambities van Onder 17.

Nederland zal daardoor bij de loting voor de eliteronde op zes december gekoppeld worden aan twee sterke tegenstanders. "Maar ik denk dat die twee landen ook niet blij zullen zijn met ons in de groep", zegt Van Bruggen. Een van die tegenstanders kan Schotland zijn waar Oranje onder 17 (v) op 14 november een oefeninterland tegen speelt, in Schotland.