Fan van Oranje
Nieuws

Theo Janssen adviseert Ronald Koeman

Theo Janssen is van mening dat Oranje richting het WK van 2026 het beste in een 5-3-2-formatie kan gaan spelen. De oud-middenvelder sluit ook niet uit dat captain Virgil van Dijk het eindtoernooi niet gaat halen als basisspeler.

In de studio van Ziggo Sport buigt Janssen zich over de vraag hoe het Nederlands elftal er in 2026 uit moet zien, als het WK in Canada, de Verenigde Staten en Mexico op het programma staat. "Als je kijkt naar de spelers die we hebben, en hoe weinig buitenspelers we hebben die op hoog niveau acteren... Dan denk ik dat je toch het beste naar een 5-3-2-systeem kunt gaan", zegt Janssen. "We hebben heel veel goede centrale verdedigers, goede middenvelders en voorin hebben we een aantal goede spitsen. Vandaar dat ik kies voor een 5-3-2-systeem."

"Ik heb Van Dijk er nu in staan, maar die is op het WK 35 jaar oud. Je zou hem er dan uit kunnen halen en ervoor kiezen om De Vrij of Aké erbij te zetten, of een jongere speler die het dan fantastisch doet bij zijn club", vervolgt Janssen, wiens achterhoede verder bestaat uit Denzel Dumfries, Jurriën Timber, Micky van de Ven en Quilindschy Hartman. "Ik vind Van Dijk echt een fantastische speler en hij laat het nu ook zien onder Slot. Hij speelt nu veel meer het middenveld in. Ik hoop dat hij het haalt, want het is onze beste verdediger. Maar als je twee jaar verder bent, dan begint hij toch een beetje op leeftijd te raken."