Fan van Oranje
Nieuws

Uitgebreid gesprek met Ryan Gravenberch

Ryan Gravenberch staat aan de vooravond van zijn tweede grote eindtoernooi met het Nederlands elftal. De middenvelder was in 2021 ook aanwezig toen Oranje in de achtste finale van het EK strandde na de nederlaag tegen Tsjechië. Gravenberch was toen negentien jaar oud en speelde voor Ajax. De speler van Liverpool, die net 22 jaar oud is, bereidt zich nu voor op de EK-wedstrijden in Duitsland; het land waarin hij vorig jaar nog woonde tijdens zijn periode bij Bayern München. Er wordt een gesprek gevoerd over zijn jaar bij der Rekordmeister, het afgelopen seizoen in Liverpool, Arne Slot en het EK. Wij streven ernaar het toernooi te winnen. Het zal ongetwijfeld een uitdaging zijn en je hebt er ook een beetje geluk bij nodig, maar uiteindelijk is dat het doel wat we willen bereiken.

"Als ik eerlijk ben, was het een verrassing", zegt Gravenberch over zijn plek in de EK-selectie van bondscoach Ronald Koeman. “Ik had er heel lang niet meer op gerekend. Wanneer je dan wordt geselecteerd, is dat wel prettig, zegt hij. De middenvelder heeft vorige week zijn twaalfde interland tegen Canada gespeeld.
De Amsterdammer is zich op dat moment nog niet bewust van wat voor seizoen hem te wachten staat bij Bayern, waar hij dan pas ruim drie maanden onder contract staat. Die zomer heeft de Rekordmeister ruim negentien miljoen euro aan Ajax betaald om Gravenberch los te weken. Tijdens de voorbereiding bij Bayern moest ik even wennen, als ik eerlijk ben. De middenvelder zegt dat het zwaarder was dan hij gewend was bij Ajax.
Ryan Gravenberch3
Gravenberch heeft in zijn eerste en enige seizoen bij Bayern slechts 937 minuten gespeeld, verdeeld over 33 wedstrijden. Als de spelmaker de zomer van 2022 over mocht doen, zou hij echter opnieuw dezelfde keuze maken en opnieuw naar Beieren vertrekken. Het is waar dat ik bij Bayern niet erg veel heb gespeeld, maar ik heb wel veel andere dingen geleerd. In plaats van zoals het had moeten lopen, heb ik toch een prachtige stap naar Liverpool gezet. Ik ben daar zeer gelukkig mee.

Het is algemeen bekend dat spelers die te vroeg vertrekken uit Nederland, vaak te laat komen. Maar is het niet iets te vroeg? Het is mogelijk dat iemand te laat vertrekt, maar het kan ook anders lopen. Het was niet te vroeg en ik heb uiteindelijk heel veel bij Bayern geleerd. Op dit moment voel ik me goed bij Liverpool. Waarom is het niet goed gegaan met Bayern? Het zou verstandig zijn die vraag te stellen. Ik heb er alles aan gedaan, maar ik denk dat ik niet de kansen heb gekregen die ik nodig had. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen besefte ik dat ik eigenlijk weer zo’n seizoen als de vorige zou krijgen.

De stap naar Liverpool
Gravenberch heeft daar geen zin in. Liverpool is uiteindelijk de aangewezen plek voor hem. Ze hebben zich gemeld en ik heb een uitstekend gesprek met de manager gehad. Het was al laat in de transferperiode. Ik had er een heel prettig gevoel bij. Gravenberch kiest er niet voor om in een ‘uitzichtloze’ situatie een stap terug te doen. De ex-Ajacied heeft er opnieuw voor gekozen om naar een Europese grootmacht te vertrekken. Dit keer in de zwaarste competitie ter wereld.
Ryan Gravenberch2

“Deze stap was puur op gevoel genomen. Ik besefte dat ik niet alles zou kunnen spelen, maar ik heb voor mijn gevoel wel genoeg gespeeld dit seizoen. In deze jaargang komt de middenvelder tot 38 wedstrijden namens Liverpool, waarvan 21 als basisspeler. “Ik heb het gevoel dat ik het seizoen goed heb afgerond. Ik voel me ook goed en fit.”

Gravenberch heeft dit seizoen direct zijn eerste prijs in dienst van de Engelsen gewonnen. The Reds zijn eind februari op Wembley te sterk voor Chelsea en pakken daardoor de EFL Cup. In dat duel kreeg Gravenberch een blessure aan de knie. “Dat heeft ongeveer drie of drieënhalve week geduurd. Nadien was ik weer hersteld. Deze blessure zorgt ervoor dat de Nederlander in die fase van het seizoen niet optimaal kan presteren.

Arne Slot
Nadat de winterstop was afgelopen, had hij het gevoel dat hij het EK zou kunnen halen. In de laatste fase van het seizoen geeft Liverpool de landstitel uit handen, wordt het door aartsrivaal Manchester United uitgeschakeld in de FA Cup en blijkt Atalanta plots een maatje te groot in de Europa League. Jürgen Klopp zal hierdoor slechts met ‘slechts’ de EFL Cup afscheid nemen. Zijn opvolger op Anfield is Slot. Gravenberch heeft nog niet met de nieuwe manager gesproken.

Het is hem gelukt om me via WhatsApp succes te wensen. Slot heeft een goede indruk op me gemaakt, hij heeft het goed gedaan bij Feyenoord. Hun voetbalstijl was agressief en aanvallend. De middenvelder vervolgt: “Ik denk dat we bij Liverpool wat directer speelden, met meer langere ballen.

De nieuwe coach zal ons begeleiden en de meeste deelnemers zullen tijdens de voorbereiding weer op nul beginnen. “Iedereen moet zichzelf weer gaan tonen. Door de blessures van onder anderen Frenkie de Jong, Marten de Roon en Teun Koopmeiners is de kans op speeltijd in Oranje voor Gravenberch vergroot. Over zijn rol in het elftal heeft de spelmaker met Koeman gesproken.
Ryan Gravenberch1

Zijn rol in Oranje.
De bondscoach heeft aangegeven dat ik op alle posities op het middenveld beschikbaar ben. Ik kan me daarin wel vinden. Bij Liverpool heb ik veel linkshalf gespeeld, maar ik speel ook rechtshalf. Wij spelen hier met de punt naar achteren en bij Oranje met de punt naar voren. Ik kom ook vaak op de 10-positie bij Liverpool, dus ik kan me hier ook op concentreren.

“Ik zou graag spelen. Het is niet de bedoeling dat iedereen op de bank gaat zitten. Een prettig gevoel. Het is mijn wens dat ik mijn minuten ga maken en dat ik mezelf kan laten zien in de minuten die ik krijg. Dit is het persoonlijke doel van Gravenberch, maar Oranje heeft als groep ook een duidelijk doel.

Het EK
“Ik denk dat we een goede selectie hebben. De eerste wedstrijd is natuurlijk van groot belang, maar dat zijn ze eigenlijk allemaal wel. Het is een prettig gevoel. Het is onze ambitie om het EK te winnen. Het zal ongetwijfeld een uitdaging zijn en je hebt er ook een beetje geluk bij nodig, maar uiteindelijk is dat het doel wat we willen bereiken. Gravenberch merkt op dat de sfeer in de groep in ieder geval goed is. Er wordt gespeeld met elkaar. Het is mogelijk dat we Call of Duty samen spelen, aangezien ik ook mijn PlayStation heb.

Het hotel heeft beneden in de hal een players room, waar bijvoorbeeld een basketbalmachine, pool-, pingpong- en tafelvoetbaltafel staan. Je hebt daar allerlei activiteiten die je kunt ondernemen. Sommige mensen hebben al wat beelden gezien via de kanalen van OnsOranje. Op woensdag hebben we bijvoorbeeld een spelletje pingpongen met elkaar gespeeld. “Dat is prettig. Het Nederlands elftal zal het EK zondag beginnen met een wedstrijd tegen Polen. Het volgende weekend, volgende week vrijdagavond, zal de topper tegen Frankrijk op het programma staan. Op dinsdag 25 juni zal de groepsfase worden afgesloten met een wedstrijd tussen Oostenrijk en Nederland.