Fan van Oranje
Nieuws

Valentijn Driessen vind Ronald Koeman hypocriet

Valentijn Driessen is niet te spreken over het feit dat Ronald Koeman naar Barcelona heeft uitgehaald. De bondscoach van het Nederlands elftal was maandagavond na de 4-0 zege op IJsland er niet over te spreken dat de Spaanse topclub in zijn optiek niet voorzichtig genoeg was geweest met Frenkie de Jong, die het EK aan zich voorbij moet laten gaan. Driessen beschouwt dit als een ‘hypocriet’ van de bondscoach van Oranje. Driessen heeft in de podcast Kick-off EURO 2024 van De Telegraaf benadrukt dat het natuurlijk vrij hypocriet is. ”Koeman is zelf ook trainer geweest. Hij heeft ook geleerd dat, als de Spaanse landstitel op het spel staat omdat je tegen Real Madrid moet, je dan risico's neemt met een speler. De Jong was zelf aanwezig en hij wilde zelf tegen Real Madrid spelen. Dan moet je niet naar Barcelona of Xavi komen, maar naar De Jong zelf. Driessen is zich zeer bewust van de reden waarom Barcelona ervoor heeft gekozen om risico met De Jong te nemen. "Zij zullen niet half maart achter hun oren krabben en zich afvragen of hij wel kan spelen bij het Nederlands elftal", aldus de chef voetbal van De Telegraaf. Koeman is niet verantwoordelijk voor de voorbereiding van het Nederlands elftal, dat is zijn taak. Er zijn meer spelers afgevallen waar ook risico’s mee zijn genomen, dat hoort er nu eenmaal bij.” Dan moet je het niet bij Barcelona neerleggen, zeker niet omdat hij daar zelf ook trainer is geweest. Als Ronald Koeman daar had gezeten, had hij ook Frenkie de Jong kunnen opstellen. Ian Maatsen werd als vervanger van De Jong naar de EK-selectie gehaald, maar dinsdag kwam naar buiten dat Teun Koopmeiners ook verstek moet laten gaan vanwege een blessure. De bondscoach heeft echter geen vervanger aangewezen.

Het was Koeman zelf die de UEFA verzocht het maximum aantal spelers te verhogen van 23 naar 26. Driessen begrijpt de beslissing niet om met 25 spelers naar het toernooi te gaan. Het is heel vreemd. Driessen heeft in de voetbalpodcast van het dagblad aangegeven dat hij denkt dat hij die andere speler niet nodig heeft, of dat die het niveau van de trainingen naar beneden haalt.

Maar hij had Calvin Stengs, Guus Til of Kenneth Taylor mee kunnen nemen.” Wanneer je het initiatief neemt dat er 26 spelers mee moeten, kan ik hier met mijn pet niet bij. Het is van belang dat je verder kijkt dan je neus lang is. Driessen: "Na een EK komt er een WK, waar je mooi op kunt voorsorteren en iemand toernooi-ervaring op laten doen."