Fan van Oranje
Nieuws

Valse start Oranje onder 17 (v) in EK-kwalificatie: verlies tegen Tsjechiƫ

Oranje onder 17 (v) is de eerste ronde van de EK-kwalificatie beroerd begonnen. De ploeg opende het minitoernooi maandag met een 3-2 nederlaag tegen Tsjechië. Nederland kwam twee keer op voorsprong maar stond uiteindelijk toch met lege handen. "Totaal onnodig", blikte coach Sherida van Bruggen terug.

Nederland begon vol vertrouwen aan het kwalificatietoernooi op St. George's Park, het complex van de Engelse bond in Burton-on-Trent. De selectie was al een week bij elkaar, trainde goed en speelde vorige week een nuttige oefenwedstrijd tegen Frankrijk die in 0-0 eindigde. En ook al stond het merendeel van de ploeg voor het eerst aan de aftrap van een EK-kwalificatiewedstrijd, van overmatige nervositeit was geen sprake.

Dap scoort met het hoofd
Onder 17 startte prima in de eerste helft. De ploeg was veel aan de bal en dicteerde het spel. Er waren kansen voor Jayda Vinckers en Aymee Altena, maar het was spits Rochelity Dap die na 35 minuten spelen de wedstrijd openbrak met een uitstekende goal. Ingeleid door centrale verdediger Aline Weerelts die met een lange bal rechtsbuiten Ranneke Derks vond. Haar voorzet werd door Dap goed binnengekopt.

Het zou normaal gesproken de opstap naar een degelijke zege kunnen zijn, ware het niet dat Oranje zichzelf met eigen fouten in de voet schoot. De ongelukkige 1-1 viel op slag van rust. Een vervelend moment, maar voor coach Sherida van Bruggen nog geen reden voor zorg. "We deden ook zeker dingen goed. We kwamen bijvoorbeeld onze afspraken na in het druk zetten. De focus in de tweede helft lag op het beter uitspelen van onze aanvallen. We begonnen goed en wisten vaker het overtal uit te spelen. We creëerden meer kansen, maar konden er maar één verzilveren."

Treffer Altena
Aymee Altena
Aymee Altena.

Dat gebeurde al vrij snel na rust via Aymee Altena. Zij kreeg de bal op de flank, dribbelde naar binnen en schoot net buiten de zestien raak: 2-1. Vijf minuten later maakten de Tsjechen uit een corner gelijk, waarna Oranje in de 70e minuut opnieuw door eigen toedoen - te vroeg op buitenspel gestapt - zelfs een derde treffer moest incasseren.
Een dikke streep door de rekening, maar toch deden zich nog genoeg mogelijkheden voor om de boel te repareren. Rosalie Renfurm stak het middenveld over om uiteindelijk op de paal te schieten, Vinckers raakte de lat, invaller Janey Joy van der Mije kwam een teen tekort op een voorzet van Liv Pennock en in de slotminuut was de Tsjechische keeper attent bij een gevaarlijke vrije trap.

Meedogenlozer worden
"Doodzonde", verzuchtte coach Van Bruggen nog maar eens. "Die tegentreffers waren knullig en zullen nog zelden op die manier herhaald worden. Maar dat mag niet gebeuren tegen deze tegenstander. We speelden echt geen verkeerde wedstrijd, maar daar koop je niks voor. Het gaat in dit soort wedstrijden om het resultaat."

Toch had de KNVB-coach zeker ook oog voor de goede dingen. "In de basis ging er veel goed. We zetten goed druk, de restverdediging was op orde, we vonden zeker in de tweede helft de ruimte tussen de linies en we creëerden kansen. Alleen moeten we in de eindfase soms logischere keuzes maken. In de afstemming valt nog winst te behalen en ook moeten we meedogenlozer zijn voor de goal."

Door het onnodige verlies tegen Tsjechië komt er meteen druk te staan op de volgende wedstrijd. Die staat donderdag op het programma. Nederland neemt het dan op tegen Faeroër. De eilandengroep organiseert in mei 2025 de Europese eindronde, maar doet wel gewoon mee aan de kwalificatie en verloor eerder op de dag met liefst 7-0 van host Engeland. Voor Oranje is het sowieso zaak om het duel met Faeroër te winnen. Het land dat als vierde eindigt in de poule degradeert namelijk naar League B en is uitgeschakeld voor EK-deelname.

Blik op Faeroër
Van Bruggen: "Dit verlies was totaal onnodig en heel zuur. Uiteindelijk hoop je dat we hier veel van zullen leren. Natuurlijk zochten de meiden onwijs teleurgesteld de kleedkamer op, maar we moeten gewoon door in dit toernooi. We gaan nu de boel bij elkaar rapen, als team deze tegenslag verwerken dan dan de blik vol op Faeroër richten." Onder 17 speelt donderdag opnieuw op St George's Park. De aftrap van de tweede kwalificatiewedstrijd is om 20.00 uur Nederlandse tijd. Zondag volgt het slotduel met Engeland.