Fan van Oranje
Nieuws

Van der Vaart zou sensatie uit basis Oranje laten

Op het EK in Duitsland hoopt Rafael van der Vaart dat Ronald Koeman de elf spelers van het Nederlands elftal die tegen IJsland aantreden, zal vasthouden. De oud-international is van mening dat het niet verstandig is als de bondscoach in de eerste groepswedstrijd tegen Polen alsnog veel gaat veranderen. Van der Vaart vertelde zaterdag in een analyse voor De Telegraaf dat de jongens die zo scherp invallen, Koeman altijd nog kunnen brengen.

Van der Vaart denkt dat Koeman er goed aan doet om Denzel Dumfries en Xavi Simons aan het startsignaal te laten verschijnen, ondanks de goede indruk die Lutsharel Geertruida en Jeremie Frimpong in de eerste oefeninterland tegen Canada achterlieten. “Geertruida heeft een prima seizoen gehad bij Feyenoord, maar dat wil niet zeggen dat je dan een basisplek bij het Nederlands elftal hebt”, stelt de voormalig Oranje-international. “Hij is een goeie gozer, die er zal staan als je hem nodig hebt. Maar op zijn positie (rechtsback) is er ook een vent die bij Inter in de Serie A speelt en kampioen is geworden.”

Van der Vaart denkt dat Koeman er goed aan doet om Denzel Dumfries en Xavi Simons aan het startsignaal te laten verschijnen, ondanks de goede indruk die Lutsharel Geertruida en Jeremie Frimpong in de eerste oefeninterland tegen Canada achterlieten. De voormalige Oranje-international stelt dat Geertruida een goed seizoen heeft gehad bij Feyenoord, maar dat wil niet zeggen dat je dan een basisplek bij het Nederlands elftal hebt. “Hij is een goeie gozer, die er zal staan als je hem nodig hebt. Op zijn positie (rechtsback) is er ook een man die bij Inter in de Serie A speelt en kampioen is geworden. Hij vergeet daarbij wel dat Jeremie Frimpong met Bayer Leverkussen de dubbel in Duitsland pakte en de finale van de Europa League gehaald heeft.
 De combinatie van Geertruida en Frimpong was natuurlijk wel de aanleiding voor de oefenwedstrijden. Het was zeker niet slecht voor Oranje. Van der Vaart is van mening dat het voor Simons ‘heel moeilijk’ zal zijn. Het is mij eerder gebleken dat ik de voorzitter van zijn fanclub ben. Dit seizoen heb ik weer met plezier naar de clubvoetballer Simons bij RB Leipzig gekeken. Maar hij is niet echt een rechtsbuiten. Hij kan daar spelen, kan misschien ook nog wel zijn ei kwijt, maar het blijft een lastige positie voor hem.

Misschien zou ik Simons wel kiezen voor de eerste wedstrijd op het EK, want hij heeft nu eindelijk zijn eerste goal voor Oranje gemaakt. In dat geval hoop je met z’n allen dat hij er nu echt doorheen is, al was dat in de wedstrijd tegen IJsland nog niet te zien. Het kan voor hem helpen dat hij in het land en in de stadions voetbalt waar hij als clubspeler al maanden de pannen van het dak speelt. Het zou ten koste gaan van Frimpong, die in de vorm van zijn leven verkeert. “Wat een speler is dat. Van der Vaart is van mening dat deze verandering in zijn eentje de energie van het team zal veranderen.

Het is beter dat de bondscoach nu niet meer te veel gaat switchen en het zoveel mogelijk intact houdt zoals het tegen IJsland was. Koeman kan de jongens die zo scherp invallen altijd nog brengen. Ik zeg niet dat Koeman niet veel meer moet switchen, want het elftal kan alleen groeien als er vastigheid is. Op een toernooi zou ik daar niet zo in geloven. Wanneer er een EK of WK is, moet het gewoon in elkaar vallen, het moet passen. Coaches moeten zich niet laten afleiden door een paar wisselspelers, die goed in het veld kwamen.