Fan van Oranje
Nieuws

Vier redenen waarom Nederland van Frankrijk zou kunnen winnen.

nedfra

In een kalme sfeer werkt het Nederlands elftal toe naar het beladen treffen met Frankrijk op het EK. Hoewel de WK-finalist op papier de favoriet is, maakt Oranje zeker een goede kans op een overwinning in Leipzig. VoetbalPrimeur heeft vier redenen genoemd waarom Nederland Frankrijk kan verslaan.

Op vrijdag 21.00 uur zullen Oranje en Frankrijk het tegen elkaar opnemen op het EK. In Groep D hebben beide ploegen hun eerste wedstrijd in Groep D winnend afgesloten: Nederland versloeg Polen met 1-2, de Fransen rekenden af met Oostenrijk (0-1). Nederland versloeg Polen met 1-2, de Fransen rekenden af met Oostenrijk (0-1). Nu hoopt Oranje Frankrijk ook aan de zegekar te binden. En die hoop is gegrond.

1. Geen Kylian Mbappé
In de ontmoeting met Frankrijk, waar het Nederlands elftal zondag al een Polen zonder Robert Lewandowski trof, is Kylian Mbappé afwezig. De speler van de Fransen heeft zijn neus gebroken tegen Oostenrijk. Hoewel de blessure voor Mbappé zelf vervelend is, is het een grote meevaller voor Oranje dat de pijlsnelle aanvaller niet mee kan doen. De kwaliteiten van Mbappé staan namelijk buiten kijf. De 79-voudig international, die in de laatste ontmoeting tussen het Nederlands elftal en Frankrijk nog de matchwinner was, maakte in de Johan Cruijff Arena de 1-2 voor Frankrijk.

Bovendien is Olivier Giroud ook nog een twijfelgeval voor de wedstrijd tegen Nederland. De ervaren spits, die Mbappé nog tegen Oostenrijk verving, heeft last van liesklachten. Als Giroud er niet bij is tegen Oranje, heeft de bondscoach Didier Deschamps erg weinig opties in de voorhoede over. Frankrijk kan dan met Randal Kolo Muani nog steeds een kwalitatief goede spits opstellen.

2. Dit 'zuinig' Frankrijk is niet in grootse vorm
De selectie van de Fransen loopt over van kwaliteit, maar in de afgelopen maanden heeft de formatie van Deschamps alleen overtuigend van Gibraltar (14-0) weten te winnen. In vergelijking met Frankrijk, dat ook zeker geen vlekkeloze voorbereiding op het EK kende: zo verloor de WK-finalist in maart nog van Duitsland, terwijl het ruim een week geleden nog bleef steken op een 0-0 gelijkspel tegen Canada.

In dat duel verschenen tien spelers aan de aftrap die ook tegen Oranje in de basis stonden. Het Nederlands elftal met een B elftal heeft echter met 4-0 van de Canadezen gewonnen. Een enkel oefenduel is natuurlijk niet genoeg, maar het toont wel aan dat de Fransen niet onverslaanbaar zijn. Oostenrijk maakte het de tweevoudig Europees kampioen ook lastig in haar eerste EK-wedstrijd. De beslissing werd uiteindelijk genomen door een eigen doelpunt van oud-Ajacied Maximilian Wöber.

3. De onvoorspelbaarheid en opties van Oranje
Bondscoach Ronald Koeman heeft opties te over in zijn elftal, zo benadrukte hij rondom de wedstrijd tegen Polen weer eens. De keuzeheer kan kiezen voor een systeem met vier én vijf verdedigers en zelfs tijdens een wedstrijd wisselen van formatie met één simpele ingreep. Dat is iets waar veel bondscoaches enkel van kunnen dromen, omdat die vaak helemaal geen tijd hebben om er een tweede systeem in te slijpen. Met de juiste tactische ingrepen kan Koeman de wedstrijd dus naar zijn hand zetten.

Bovendien beschikt Oranje ook over een sterke bank met 'finishers', zoals de bondscoach dat noemt. Wout Weghorst, Jeremie Frimpong, Donyell Malen, Steven Bergwijn, Brian Brobbey, Joshua Zirkzee: allemaal kunnen ze in aanvallend opzicht iets teweeg brengen, om dan nog maar te zwijgen over de verdedigende krachten die Koeman binnen de lijnen kan brengen om een voorsprong te verdedigen. Frankrijk heeft in de achterhoede en op het middenveld ook mogelijkheden. Dat geldt echter niet voor de voorhoede, gezien de eerder beschreven personele problemen.

4. Oranje niet bespioneerd door Franse spionnen.
Het Nederlands elftal heeft in Wolfsburg, haar verblijfplaats, maatregelen genomen tegen Franse pottenkijkers. Er zijn speciale gordijnen rondom het trainingsveld aangebracht, waardoor alle kieren en doorkijkjes zijn afgedekt. Oranje zal het zekere voor het onzekere nemen. Het is op dit moment onmogelijk dat de Fransen met extra inside informatie aan de wedstrijd gaan beginnen.