Fan van Oranje
Nieuws

Virgil van Dijk laat de kritiek niet koud

De harde kritiek van Marco van Basten na het EK-duel met Oostenrijk laat Virgil van Dijk niet onberoerd. Dat vertelt de Oranje-aanvoerder op een persmoment, waar hij zich kwetsbaar opstelde. Van Dijk schoof vrijdag niet zonder reden aan. Het spreekt vanzelf dat ik de verantwoordelijkheid nu moet nemen. In de afgelopen 48 uur hebben we veel gesproken en er zijn harde woorden gevallen, stelt de verdediger. Het heeft me geholpen, maar het is tijd om dat te laten zien.

Na de 2-3 nederlaag tegen Oostenrijk kreeg de verdediger ook het nodige te verwerken. Van Basten nam hem onder andere in de maat. Ik kan ook de kritiek op mijn spel begrijpen. Het is volkomen begrijpelijk. Het spijt me ook. Ik ben niet gek en ik weet wanneer het beter moet. Daar zal ik dan ook aan werken. Om ook beter te worden, is dat de basis.

Van Dijk is er zeker van dat het Nederlands elftal in de achtste finales beter zal presteren dan tegen Oostenrijk. De afgelopen wedstrijd was zeker niet mijn beste, maar ik heb dat dit seizoen nog niet vaak meegemaakt. Ik vind het belangrijk dat het nu ook stopt. Op dit moment ben ik verantwoordelijk voor die taak. Die verantwoordelijkheid is zeer groot, met name bij Oranje. Ik heb de kritiek ook wel gehoord.

De 32-jarige aanvoerder zou nu graag opstaan. In het Verenigd Koninkrijk wordt de lead by example gebruikt, niet bij het dragen van een aanvoerdersband. De afgelopen wedstrijd had ik meer moeten brengen. Op dinsdag zal ik dat dan maar eens laten zien.