Fan van Oranje
Nieuws

Nederland - Oostenrijk

De laatste groepswedstrijd van het Nederlands elftal voert de mannen weer naar Berlijn waar Oostenrijk de tegenstander zal zijn. Een ploeg die zeer moeilijk te verslaan is en best indruk hebben gemaakt tijdens dit EK. Onder leiding van de Duitse trainer Ralf Rangnick heeft de ploeg flinke stappen gemaakt. Ronald Koeman wijzigt zijn team weer in tegenstelling met de wedstrijd tegen Frankrijk. Al verliest Nederland vanavond dan is er geen man overboord want men is toch al geplaatst voor de volgende ronde. Toch zou men graag willen winnen en groepswinnaar worden.

In de tweede minuut zijn de Oostenrijkers gevaarlijk als vanaf links Alexander Prass de bal laag voor kan geven maar twee teamgenoten in de zestien kunnen de bal niet raken zodat de kans weg is. De eerste minuten zijn echt voor de Oostenrijkers en in de zesde minuut komt de ploeg op voorsprong als wederom Alexander Prass veel te veel ruimte krijgt van Donyell Malen en als de Oostenrijker dan de bal voorgeeft is het Donyell Malen die dan met een sliding de bal in eigen doel werkt, 0-1. Wat een dramatisch begin voor Oranje. Het stoom komt Ronald Koeman bijna uit de oren want hij had zijn ploeg nog zo gewaarschuwd voor de felheid waarmee Oostenrijk de wedstrijd zou beginnen. Nu loopt de ploeg weer achter de feiten aan. De ploeg lijkt dan wel wakker want men neemt dan het initiatief over en in de 14e minuut de eerste echte kans als Cody Gakpo de bal voorgeeft op de in de zestien meter geheel vrijstaande Tijjani Reijnders en die kan in kansrijke positie schieten maar raakt de bal helemaal verkeerd en gaat de bal naast, wat een kans was dit.

Oraje is de bal ook veel te snel weer kwijt als men in balbezit is en Oostenrijk doet dat veel beter, die kunnen de bal soms lang in de ploeg houden.

Toch krijgt men ook kansen want in de 23ste minuut moet Donyell Malen zijn fout goedmaken als hij weggestoken wordt door Tijjani Reijnders en vrij voor de doelman de bal niet goed raakt en hier vliegt de bal ook naast, wat weer kans. In de 34ste minuut grijpt Ronald Koeman in en haalt de weer zwaar tegenvallende Joey Veerman naar de kant en brengt Xavi Simons.

In de 37ste minuut moet Bart Verbruggen weer redding brengen op een goed schot van Marcel Sabitzer van net buiten de zestien en in de rebound komt de bal weer terug voor de goal en is het Marko Arnautović die geheel vrijstaand voor de Oranje goalie de bal net niet goed genoeg raakt en weer kan de Oranje goalie ingrijpen en behoud zijn ploeg voor een grote voorsprong. Twee minuten extra tijd komen er dan bij in de eerste helft en daarin gebeurt niets meer en gaat Oostenrijk met een voorsprong de rust in. Het Nederlands elftal zal uit een heel andere vaatje moeten tappen in de tweede helft om hier resultaat te halen. Als je zag hoe slap ze begonnen lijkt het wel of ze Oostenrijk onderschat hebben.

Zal Ronald Koeman een donderspeech heeft gedaan in de rust want in de twee minuut na rust staat het gelijk als Lutsharel Geertruida de bal op het middenveld veroverd en Xavi Simons wegstuurt en die speelt Cody Gakpo aan en die draait weer naar binnen en haalt uit en de bal vliegt in de in de verre hoek, een supersnelle counter die succesvol is, 1-1.

Nederland begint de tweede helft veel gretiger dan de eerste helft, zal de bondscoach ze wakker hebben gemaakt in de rust? Toch zijn ze niet wakker genoeg want in de 60ste minuut komt Oostenrijk weer op voorsprong als de bal diep gespeeld wordt op oud Ajaxied Florian Grillitsch en Jerdy Schouten loopt mee maar grijpt totaal niet in en laat de voorzet gewoon gegeven worden en daar is dan Romano Schmid die geheel vrijstaand de 1-2 binnenkopt. Wat weer slecht verdedigen van Oranje. Frankrijk staat dan op voorsprong en dat betekend dat Oranje op plaats drie staat in de poule.

Ronald Koeman brengt dan in de 72ste minuut Wout Weghorst voor Donyell Malen en moet Woutje het dan weer gaan doen?

Hij is wel direct belangrijk want na drie minuten na zijn invalbeurt kopt hij een voorzet van Cody Gakpo voor de voeten van Memphis Depay en die schiet de bal binnen. Alleen de scheidsrechter fluit want hij denkt dat Depay hands heeft gemaakt en de VAR moet dan kijken en die roept de scheidsrechter naar het scherm en die ziet dan dat Depay geen hands heeft gemaakt en keurt de goal goed en dan staat het dus 2-2.

Lang kan Oranje niet genieten van de gelijkmaker want in de 80ste minuut laat Jerdy Schouten aanvoerder Marcel Sabitzer uit de rug lopen, na een pass van Christoph Baumgartner,  en die haalt ongenadig hard uit en schiet de bal in het dak van het doel, 2-3. Een paar minuten later is het Christoph Baumgartner die de bal dan ook nog binnenschiet maar daar ging buitenspel aan vooraf dus deze goal werd terecht afgekeurd. In de 86ste minuut is het dan Wout Weghorst die een voorzet van Lutsharel Geertruida net over de goal kopt. Zes minuten extra tijd heeft Nederland dan nog om een blamage te voorkomen en dat lukt de mannen van Ronald Koeman niet en zo blameert de ploeg zich in Berlijn. Door de nederlaag en het gelijke spel bij Frankrijk – Polen is Nederland als derde geëindigd in de poule en treft men in de volgende ronde een zware tegenstander. Heel verassend is wel dat Oostenrijk als nummer één is geëindigd en wie dat van te voren had gedacht werd voor gek verklaard.

Eindstand poule D:
1. Oostenrijk     3-6   6-4
2. Frankrijk       3-5   2-1
3. Nederland      3-4   4-4
4. Polen             3-1   3-6

Nederland: Bart Verbruggen, Lutsharel Geertruida, Stefan de Vrij, Virgil van Dijk, Nathan Aké ( Mickey van de Ven), Jerdy Schouten, Tijjani Reijnders (Georginio Wijnaldum), Joey Veerman, Donyell Malen (Wout Weghorst), Memphis Depay, Cody Gakpo.

Oostenrijk: Patrick Pentz, Stefan Posch, Phillip Lienhart (Christoph Baumgartner) , Maximilian Wöber, Alexander Prass, Nicolas Seiwald, Florian Grillitsch (Leopold Querfeld), Patrick Wimmer (Konrad Laimer), Romano Schmid (Andreas Weimann), Marcel Sabitzer, Marko Arnautović (Michael Gregoritsch)

Scheidsrechter: Ivan Kružliak (Slowakije)

Gele kaart(en) Nederland:

Gele kaart(en) Oostenrijk:  Stefan Posch, Patrick Wimmer, Leopold Querfeld

Foto's en filmpjes: Edwin Kok

Foto's bij Wanvertoning van Oranje tegen Oostenrijk levert een nederlaag op , met foto's en filmpjes