Fan van Oranje
Nieuws

WARMDRAAIEN VOOR HET EK: ELF FEITEN OM OPTIMAAL VOORBEREID TE ZIJN OP DE OEFENINTERLAND TEGEN CANADA

Het Europees kampioenschap in Duitsland komt in rap tempo dichterbij. Na een periode van trainen speelt het Nederlands elftal vanavond tegen Canada zijn eerste oefeninterland in aanloop naar het eindtoernooi. Elf feiten om optimaal voorbereid te zijn op de wedstrijd van vanavond in Stadion Feijenoord (20.45 uur).

1) Canada is de nummer 49 van de FIFA-ranking. Het land nam twee keer deel aan het WK, in 1986 en 2022. Canada is momenteel in voorbereiding op de Copa América, waar het is ingedeeld in een poule met Argentinië, Peru en Chili.

2) Het is pas de tweede keer dat Nederland en Canada tegenover elkaar staan. De eerste ontmoeting was in 1994, in aanloop naar het WK in de Verenigde Staten. Oranje won destijds in het Varsity Stadium in Toronto met 3-0, dankzij doelpunten van Dennis Bergkamp, Marc Overmars en Frank Rijkaard. De aanvoerder die dag bij het Nederlands elftal? De huidige bondscoach, Ronald Koeman.

3) Oranje moet het tegen Canada stellen zonder de middenvelders Tijjani Reijnders, Teun Koopmeiners en Frenkie de Jong. Reijnders en Koopmeiners sluiten later aan bij het Nederlands elftal vanwege verplichtingen met hun club, Frenkie de Jong heeft nog te veel last van een enkelblessure.

4) Bart Verbruggen staat vanavond onder de lat bij Oranje. Bondscoach Ronald Koeman maakte woensdag tijdens een persconferentie duidelijk dat de sluitpost van Brighton & Hove Albion zijn beoogde nummer 1 is tijdens het EK.

5) Bij Canada maakt Jesse March zijn debuut als bondscoach. Het is voor het eerst dat een Amerikaan de scepter zwaait bij Les Rouges. March is tweevoudig international van de Verenigde Staten en was trainer van onder meer Red Bull Salzburg, RB Leipzig en Leeds United.

6) Het merendeel van de spelers van Canada speelt in het buitenland. Enkel Richie Laryea (Toronto FC), Jonathan Osorio (Toronto FC), Samuel Piette (CF Montréal) en Mathieu Choinière (CF Montréal) staan onder contract bij een Canadese club.

7) De bekendste naam in de Canadese selectie is ongetwijfeld Alphonso Davies. De speler van Bayern München droeg 45 keer het shirt van Les Rouges en was daarin goed voor 15 doelpunten. Een andere bekende naam is spits Jonathan David van Lille. Ook in de selectie: Sparta-aanvaller Charles-Andreas Brym en voormalig Roda JC-speler Iké Ugbo.

8) Beide teams mogen tijdens de wedstrijd zes wissels doorvoeren. Er is afgesproken om hiervoor (maximaal) drie wisselmomenten te gebruiken, de rust niet meegerekend.

9) Tegen Canada speelt het Nederlands elftal voor het eerst in het nieuwe geheel blauwe uittenue. Het shirt is een statement van minimalisme en geometrie, gekenmerkt door drie subtiele tinten blauw. Oranje accenten op de kraag en mouwen voegen een levendige dynamiek toe aan het ontwerp.

10) Het is vandaag precies tachtig jaar geleden dat de geallieerde troepen in Europa aan land kwamen om het bezette vasteland te bevrijden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vele soldaten kwamen om bij operatie Overlord, de officiële codenaam voor de grootschalige landing die op het strand van Normandië begon. Voorafgaand aan de wedstrijd zal daarom een applaus klinken in het stadion ter nagedachtenis aan alle Canadese, Britse en Amerikaanse soldaten die daarbij het leven lieten.

11) Rohit Saggi is vanavond de scheidsrechter in Stadion Feijenoord. Het is voor het eerst dat de 32-jarige Noor een wedstrijd van het Nederlands elftal leidt. In 2022 floot hij al wel eens een Europese wedstrijd van AZ. De Alkmaarders wonnen destijds met 3-2 van het Cypriotische Apollon Limassol. 

Bron: www.onsoranje.nl