Fan van Oranje
Nieuws

Wel;ke spelers moeten een strafschop nemen?

Het Nederlands elftal heeft de ambitie om het EK in Duitsland te winnen, al dan niet via strafschoppen in de reguliere speeltijd of voltreffers in de noodzakelijke strafschoppenreeksen. Memphis Depay is degene die zich over de elfmetertrappen bij Oranje ontfermt, maar welke Oranje-internationals beschikken eveneens over stalen zenuwen vanaf elf meter? Het is opvallend dat Steven Bergwijn nog nooit een strafschop in clubverband, in reguliere speeltijd en op het hoogste niveau, miste.

Arjen Robben, die in 2017 afscheid nam van het Nederlands elftal, maakte onder andere een doelpunt vanaf elf meter. Depay is sindsdien degene die de penalty’s bij het Nederlands elftal neemt, met uitzondering van de laatste drie in verband met blessureleed bij de voetballer. Cody Gakpo scoorde in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland (1-2 winst) in september vorig jaar en Virgil van Dijk scoorde een maand later tegen Griekenland (0-1 winst). Wout Weghorst faalde in de eerste helft van dezelfde wedstrijd juist vanaf elf meter.

Geen enkele andere speler uit de EK-selectie van Ronald Koeman nam ooit een strafschop in de reguliere speeltijd bij het Nederlands elftal. Van Dijk (mis), Teun Koopmeiners (raak) en Weghorst (raak) deden dat wel in de noodzakelijke strafschoppenreeks tegen Argentinië op het WK van 2022, net als de nu niet geselecteerden Steven Berghuis (mis) en Luuk de Jong (raak). Depay en Gakpo waren in respectievelijk minuut 78 en 113 al gewisseld.