Fan van Oranje
Nieuws

WK o20 , Nederland speelt gelijk tegen Argentijnen

Op het WK onder 20 (v) in Colombia heeft Nederland in de tweede poulewedstrijd met 3-3 gelijkgespeeld tegen Argentinië. Na een sterke eerste helft met drie prachtige goals gaven de Oranjetalenten na rust een 3-1 voorsprong uit handen. "Dit was een andere voetbalcultuur die we nog nooit hebben meegemaakt."

De 3-3 werd door de Nederlandse equipe met gemengde gevoelens ontvangen. Bij een overwinning zou de ploeg al zeker zijn van een plek in de achtste finales. Nu moet die klus in de laatste poulewedstrijd tegen Noord-Korea worden geklaard. Een land dat veel indruk maakt op dit WK en al 15 keer scoorde in hun twee groepswedstrijden. Noord-Korea is als enige land in groep F al verzekerd van de knock-outfase.
2170444956

De poulefase biedt zo'n beetje alles wat een WK zo mooi maakt. Over het algemeen treffen de nationale vrouwenselecties in de jeugd voornamelijk Europese tegenstanders. Ook zijn toernooien op andere continenten een zeldzaamheid. Hier in Colombia krijgen de Oranjetalenten opeens te maken met onbekende landen als Costa Rica, Argentinië en Noord-Korea. Afkomstig uit Centraal-Amerika, Zuid-Amerika en het meest gesloten land ter wereld. Met ieder hun eigen voetbalstijl en -cultuur.

Het zijn machtige ervaringen voor de Oranjespeelsters die elke minuut stappen maken in hun ontwikkeling. De strijd met Argentinië werd een ware slijtageslag met een hoop tumult. Vooral in de tweede helft trokken de Zuid-Amerikaanse vrouwen alles uit de kast om een resultaat neer te zetten. De Oranjespeelsters probeerden het hoofd koel te houden, bleven tot het einde knokken en voetballend naar oplossingen zoeken.

Al hadden ze daar iets onverstoorbaarder in kunnen zijn, vond coach Roos Kwakkenbos. "Dit is een WK met andere voetbalculturen. Dan komen er andere dingen bij kijken. Dat hebben deze speelsters nog nooit meegemaakt. In het eerste kwartier probeerde Argentinië nog wel te voetballen, maar daarna werd het alleen maar fysiek vechtvoetbal met directe lange halen en veel toneelspel. Dat hoort erbij en daar moeten we iets volwassener in worden en nog meer ons eigen spel blijven spelen", keek Kwakkenbos terug op de intense strijd in het Colombiaanse Cali.
2170444925

In de ijzersterke eerste helft lukte dat wel degelijk en scoorde Nederland driemaal. Stuk voor stuk goals waar een plan achter zat dat slim werd uitgevoerd. Zoals de openingstreffer van Veerle Buurman in de 16e minuut. Een ingestudeerde vrije trap die Emma Frijns laag over de grond richting de eerste paal stuurde. De loopactie van Buurman was perfect getimed en met een sliding werkte ze de bal in het doel. Buurmans tweede goal op dit WK deed met een beetje fantasie denken aan het legendarische doelpunt van Marco van Basten in de halve finale van het EK 1988 tegen Duitsland.

In het eerste kwartier was er al van alles gebeurd en kregen beide ploegen over en weer hun kansen. Het grote verschil was dat die van Nederland voortkwamen uit zorgvuldig positiespel - met de snelle aanval in de 5e minuut die begon en eindigde bij Robine Lacroix als hoogtepunt - terwijl Argentinië met puur opportunisme elke bal rechtstreeks op doel schoot. Daar kreeg keeper Femke Liefting over het algemeen goed haar vuisten achter.

Oranje zag centrale verdediger Djoeke de Ridder in de 24e minuut geblesseerd uitvallen. Ze werd vervangen door Eef Smits. Op het spel had dat weinig effect. Nederland bleef goed voetballen en werd in de 38e minuut beloond met een tweede doelpunt die opnieuw rechtstreeks uit het boekje kwam. Ilse Kemper zakte uit, Iris Remmers stuurde Emma Frijns op de linkerflank weg, waarna de linksback in het strafschopgebied Bo van Egmond bereikte. De voorzet kwam iets achter de spits, maar die draaide na een perfecte aanname goed weg bij haar directe tegenstander en rondde strak af: 2-0. Kwakkenbos: "We hielden ons aan het plan en het was mooi om te zien dat dat lukte."
2170444312

Vier minuten later kreeg Lacroix nog dé kans op 3-0, maar in plaats daarvan lag de bal een minuut later aan de andere kant in het net. Een lukraak schot van captain Sofia Dominguez die via de paal tot goal promoveerde. Een tegenvaller, maar in de blessuretijd van de eerste helft sloeg Oranje voor de derde keer toe. Een curieus moment dat veel discussie deed opwaaien. Terwijl de Kirgische arbiter een gele kaart toonde aan verdediger Weiss besloot Smits razendsnel Lacroix aan te spelen. Die profiteerde en maakte de 3-1. Tot grote woede van heel Argentinië dat aangaf dat er geen fluitsignaal had geklonken. Na minutenlange consternatie en een Video Review werd de goal toch goedgekeurd.

Dat betekende dat Oranje met deze comfortabele voorsprong helemaal op koers lag voor de achtste finales. En eigenlijk werd er in de tweede helft ook geen echte kans weggeven. Behalve bij twee spelhervattingen. En dan ook ook nog in tweede instantie. Beide keren stond centrale verdediger Serena Rodriguez op de goede plek en reageerde alerter dan de Oranjespeelsters. Rodriguez scoorde pal na rust de aansluitingstreffer en maakte in de 72e minuut de gelijkmaker. "Heel jammer. Daar hielden we ons niet aan de afspraken", zag Kwakkenbos.

Voor de nummer 4 van Zuid-Amerika was de opdracht helder: ten koste van alles die 3-3 uit het vuur slepen en het pad naar de achtste finales open houden. Nederland ging op haar beurt nog op zoek naar de 4-3 en was er dichtbij toen invaller Fleur Stoit met een verrassende poging de lat raakte. Een andere invaller, Eva Oude Elberink, kwam in de 12 minuten (!) blessuretijd net een teentje tekort om Oranje naar de achtste finale te schieten.

Dat moet nu komende zondag (aftrap 22.00 uur Nederlandse tijd) gebeuren tegen het sterke Noord-Korea dat zich tot dusver in Colombia als een van de favorieten voor de wereldtitel presenteert. "We gaan er alles aan doen om zondag Noord-Korea te verslaan", zegt Kwakkenbos. "Dat zal niet eenvoudig zijn, maar het gaat wel een wedstrijd worden waarin beide teams willen voetballen. Dat is een andere dynamiek dan we hier tegen Costa Rica en Argentinië hebben ervaren. Er zullen andere ruimtes ontstaan."