Fan van Oranje
Nieuws

Xavi Simons werd bijna de held van Oranje.

Het Nederlands elftal en Frankrijk hebben zich vrijdagavond in Leipzig in evenwicht gehouden. Xavi Simons leek even de held van Oranje, maar zijn doelpunt werd afgekeurd. De wedstrijd eindigde zoals die begonnen was: 0-0 voor de bezoekers.

Ronald Koeman heeft één wissel doorgevoerd in vergelijking met het duel met Polen (1-2) De voorkeur van Jeremie Frimpong ging uit naar Joey Veerman, waardoor Xavi Simons naar de 'tien-positie' verhuisde. De wijziging had direct het gewenste effect. Frimpong kwam binnen de minuut oog in oog te staan met de Franse doelman Mike Maignan, die zijn doel schoon hield.

Oranje en Frankrijk hebben er een indrukwekkende openingsfase van gemaakt. Antoine Griezmann heeft Bart Verbruggen getest, die zich tot het uiterste moest strekken. Aan de andere kant was Cody Gakpo dicht bij een derde doelpunt op een eindtoernooi. Griezmann slaagde er niet in om een bijna leeg doel te raken.

Na twintig minuten begon het tempo te dalen. Frankrijk heeft hard gewerkt en zich hersteld, maar kwam voor rust niet meer tot grote kansen. Na de rust was het wedstrijdbeeld niet veranderd. Nederland was slordig in de eindfase en kwam hierdoor nauwelijks meer voor het doel van Maignan. Verbruggen had nog twee kansen om zich te onderscheiden op pogingen van Griezmann, die zijn meerdere moest erkennen in de 21-jarige doelman.

Het moment van de wedstrijd was twintig minuten voor tijd. Xavi Simons maakte uit het niets 1-0 voor Oranje, maar de goal werd teruggedraaid vanwege het hinderlijke buitenspel van Denzel Dumfries. Nadat de VAR minutenlang had gekeken, werd de treffer niet geteld. Koeman wilde met frisse energie - Wout Weghorst kwam onder andere in de ploeg - de overwinning naar zich toetrekken.

Oranje slaagde er in de slotfase niet meer in om dat te bereiken. Bij Frankrijk bleef Kylian Mbappé de hele wedstrijd op de bank, maar de Fransen leken genoegen te nemen met een gelijkspel. Nederland heeft geprobeerd wat te forceren, maar stuitte in een offensief op de Franse muur.

Dankzij de remise staat Oranje na twee wedstrijden op vier punten in Groep D. Datzelfde aantal punten heeft Frankrijk, dat zijn eerste duel won van Oostenrijk. Oostenrijk heeft, na de overwinning op Polen, drie punten voorsprong. Op komende dinsdag tegen Oostenrijk zal Nederland een punt nodig hebben om een plek bij de eerste twee in de groep te krijgen.