Fan van Oranje
Nieuws

Zelfverzekerde Olij jaagt op play-off-succes en EK-plek

 

Nick Olij, de doelman van Sparta, begint vanavond uiterst zelfverzekerd en in bloedvorm aan de play-offs voor Europees voetbal. "Ik denk dat je op één hand kunt tellen hoeveel fouten ik de afgelopen twee jaar heb gemaakt," vertelt de keeper aan Rijnmond.

Vanavond wacht Olij en co een duel met FC Utrecht in de Galgenwaard. Een uitgelezen kans voor de doelman om te laten zien waarom hij deel uitmaakt van de voorlopige EK-selectie van Oranje voor 2024.

"Ik kwam hier twee jaar geleden bij Sparta toen de club net degradatie had ontlopen. Vervolgens eindigden we in twee seizoenen als zesde en achtste," vat Olij de snelle opmars van de club kernachtig samen. Op persoonlijk vlak heeft hij een vergelijkbare progressie doorgemaakt.

Nog maar een paar jaar geleden keepte Olij in de kelder van de Eerste Divisie bij Jong AZ en TOP Oss. Via NAC Breda belandde hij in 2022 bij Sparta voor zijn eerste Eredivisie-avontuur. De Haarlemmer maakte vanaf dag één indruk.

Vorig jaar onderscheidde de keeper zich in de play-offs, na een degelijk Eredivisie-seizoen. De confrontatie met - raad eens - Utrecht ging naar strafschoppen en daarvan stopte Olij er twee. Sparta ging ten koste van de Domstedelingen naar de finale en de keeper was de held.

Kleine nuance: vorig jaar genoot Olij een heldenrol voor eigen publiek, maar die kans krijgt hij dit jaar niet. De play-offs gaan over één duel, met FC Utrecht als thuisploeg.

"We gaan met een goed gevoel de play-offs in," zegt Olij. "De afgelopen weken hebben we laten zien waar we als team toe in staat zijn."

Olij doelt onder meer op de ontmoeting met FC Utrecht op 12 mei. Toen hield hij de nul en won Sparta met 0-1 in de Galgenwaard. Logischerwijs voedt dat het optimisme in Rotterdam. "Ik heb er enorm veel zin in," zegt een zelfverzekerde Olij.

De goede vorm van Olij is ook bondscoach Ronald Koeman niet ontgaan. Hij heeft de Sparta-doelman opgenomen in zijn voorlopige EK-selectie voor 2024. Er zal nog één keeper moeten afvallen, want Koeman neemt er drie mee naar Duitsland.

Eerder dit jaar zat Olij al bij de Oranje-selectie, maar hij rekent nergens op. "Ik zit niet in de positie om ervan uit te gaan dat je zomaar bij de selectie hoort. Vanaf het begin heb ik gezegd dat het niet normaal moet zijn dat een Sparta-speler bij Oranje zit."

Vanzelfsprekend is Olij wel trots op zijn aanwezigheid in de voorlopige selectie. "Ik ben supertrots. Dit is geweldige erkenning en een beloning voor wat ik al twee jaar laat zien."

Vanaf maandag mag Olij drie dagen lang zijn kunsten vertonen op het trainingskamp van het Nederlands elftal. Maar eerst wil hij met Sparta de play-offs winnen voor het eerst sinds 1994 Europees voetbal veiligstellen.

"Ik ga doen wat ik het hele seizoen heb gedaan," zegt Olij over de play-offs en zijn EK-kansen bij Oranje. "Ik moet laten zien wat ik kan. En als ik dan afval, dan is dat maar zo."